maaliskuuta 21, 2014

Kauneusihanteet

http://healthyceleb.com/wp-content/uploads/2012/12/Victorias-Secret-Fashion-Show.jpg

Minun piti tulla kirjoittamaan sekavista mietteistäni omaa kehoani kohtaan, mutta päivän pidetessä, löysin vihankohteen, johon voin omaa kehoturhautumistani purkaa: ihanteet. Ja etenkin siis ihanteet, joista tekemällä tehdään "kaikkien" ihanteita. Yleensä tällä hetkellä puhutaan siitä, miten epärealistinen kuva naisvartalosta luodaan laihojen, 180 cm pitkien mallien avulla, joiden kehot eivät useinkaan vastaa kuin todella pienen ryhmän kehoja. Samoin uusin fitspo-villitys on hieman epäilyttävä: opettaako se oikeasti naisia hyväksymään kehonsa vai mainostaako se vain jonkinlaista supersankarimaista kehoa, johon oikeasti vain harva pystyy? Ja kun tässä yrityksessä epäonnistuu, kun rasvaprosentti ei laskekaan alle 10 prosenttiin, eikö fitspo-kulttuuri ole aivan yhtä vahingollista ja itsevihaa aiheuttavaa kuin "tavallinen" thinspokin?


Tänään ystävien "kaljamaha"-valituksia ja vaatekauppojen mainoksia katsellessani huomasin, etteivät oikeasti pelkästään naiset kärsi tästä ahtaasta kehokuvasta, mitä pienestä pitäen meille syötetään, vaikka tuosta aiheesta pidetäänkin enemmän meteliä. Pojille ja miehille on aivan yhtä ahtaat raamit, joihin kaikki eivät todellakaan mahdu eivätkä kaikki edes halua mahtua. Itse olen aina ollut rakenteeltani varsin hoikka enkä ole koskaan haaveillut isoista lihaksista tai sängestä. Silti minullekin jatkuvasti syötetään mainoksissa tuota miesihannetta: vahva, ruskettunut, sänkinen mies. Oikea sankari, pystyy mihin vain, vahva katse, vahva asento, ottaa tilan haltuun, saa kaikki naiset. Jos olet hintelä olet joko nörtti tai homo. Ja homonakaan et missän nimessä voi olla top, sinun täytyy olla bottom.


Nämä mystiset Oikeat Naiset ja Oikeat Miehet ihmetyttävät. Keitä ne oikeasti edes ovat? Jotta joku voisi olla oikea, toisen täytyisi olla ei-oikea. Olenko minä ei-oikea mies, koska en ole sänkinen, ruskettunut ja lihaksikas enkä viihdy cowboy-vaatteissa? Ihan oikeasti: kuka tuollaisen saa päättää? Tai oikeastaan: miksi jonkun annetaan päättä siitä, kuka on oikea ja kuka ei. Doven mainoskampanjat ovat iloinen tuulahdus naisten maailmaan, vaikka tosin nekin osittain saattavat kääntyä jonkinlaiseksi laihojen naisten väheksymiseksi. Et ole oikea nainen, jonka sinulle ei ole "muotoja". Joka tapauksessa Doven mainokset toimivat kuitenkin todellisina jäänsärkijöinä siihen sairaaseen maailmaan, jossa me elämme: meille pitää opettamalla opettaa se, että tältä naiset saattavat näyttää sen sijaan, että he näyttäisivät Victoria's Secret-malleilta. Eikö kukaan enää katso omia nais- tai miksei miessukulaisiaan ja huomaa, että hei, se trendimainos saattaa ehkä hiukan valehdella. On niin surullista, että meidän oikeasti edes täytyy tehdä Doven mainoskamppanjoiden kaltaisia herätyksiä. Luulisi erilaisten kehojen olevan itsestäänselvyys!

http://www.axe.ca/img/thumb/large/anti-dan_large_thumb.jpg

Tai sitten nämä henkilökohtaisen hygienian tuotteet: tee sitä, käytä tätä, jotta miellyttäisit naisia, jotta saisit naisia. En halua. En halua käyttää jotain helvetin hiusgeeliä, jotta miellyttäisin ketään muuta kuin itseäni! Miksi kukaan ei mainosta yhtään mitään siten, että hei, tee jotain kivaa itsellesi. Jotta oma olosi paranee. Koska jos hyvä olo on koko ajan riippuvainen siitä, flirttaileeko joku kanssasi vai ei, niin elämästä on tuleva yhtä helvettiä! Miksei ihmisiä opeteta huolehtimaan itsestään? Ei opeteta, että onni on itsestä kiinni. Sen sijaan opetetaan takertumaan etenkin vastakkaiseen sukupuoleen huomion ja arvostuksen toivossa. Poikien täytyy leikkiä kovia, vaikka eivät sitä olisikaan ja tyttöjen täytyy kikatella vieressä, vaikka heitä ei naurattaisikaan. Huomaa minut, huomaa minut. Anna minulle ihmisarvo.


Olen niin kyllästynyt siihen, ettei kukaan saa olla onnellinen omana itsenään. Koko ajan ulkopuolelta kerrotaan, millainen sinun kuuluisi olla, jotta olisit "oikea", jotta voisit olla onnellinen. Minä kuulen jatkuvasti kyselyitä siitä, enkö haluaisi olla miehekkäämpi. "Oskarikin varmaan tykkäisi". Entäs jos lopettaisit kertomasta, mitä joku toinen haluaa ja keskittyisit itseesi! Ei, en ihan oikeasti halua olla Calvin Kleinen alusvaatemallin näköinen eikä tuossa ole ripaustakaan kateutta. Minun identiteettiini itsestäni ei kuulu  kehonkarvoitus ja sixpack, get used to it. Nykyajan ihminen kauhistelee vanhempien aikojen univormumaisia käytös- ja pukeutumissääntöjä, mutta en ymmärrä, miten tämä kehounivormu poikkeaa siitä, että joku ei joskus saanut pukeutua tiettyyn kankaaseen, koska se oli varattu vain kuninkaallisille. Yhtä lailla kaikkien kehojen pakottaminen yhteen muottiin on rajoitusten luomista.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/60/1_dolce_gabbana.jpg

Nykyään on täysin ok sanoa vihaavansa kehoaan, sen jälkeen aletaan jakaa dieettivinkkejä. Mutta jos sanot olevasi tyytyväinen itseesi, saat katseita, jotka huutavat päin naamaasi: oletpa töykeä ja itsekäs. Eikai kukaan uskalla olla tyytyväinen itseensä, kun siitä saa vain paskaa niskaansa! Lapset katsovat vanhempiaan, jotka jatkuvasti pakotetaan tai pakottavat itsensä tavoittelemaan sitä unelmakehoa ja oppivat, ettei omaan itseensä saa olla tyytyväinen. Se on turhaa leuhkimista ja aiheutta muille mielipahaa. Sosiaalinen normi on vihata itseään, silloin sinut hyväksytään joukkoon. Paitsi, että sitten, jos sairastut syömishäiriöön, olet sekopää, "mikset vaan voi olla tyytyväinen omaan kehoosi?" Right.

http://fueledbydietcoke.files.wordpress.com/2011/03/faith-hill.jpg

Ja se, mikä tässä on kaikista pahinta? Meistä jokainen tietää, että mainokset kertovat valheita. Että kuvia muokataan helvetistä itään, että mallit vääntäytyvät epäluonnollisiin asentoihin, seisovat varpaillaan, jotta painoindeksi olisi pienempi. Me tiedämme sen. Mutta silti tässä me vain olemme: syömme sitä paskaa, jota meille syötetään ja annamme sen tappaa päässämme kaiken itsekunnioituksen ja -rakkauden. Eikö ihan oikeasti monta miljardia ihmistä pysty tekemään mitään mainostoimistoille ja lehdille? Eikö oikeasti koulussa voitaisi opettaa terveellisen ruokavalion ja liikunnan lisäksi itsensä rakastamisen taitoja? We blame the society, but we are the society. Näin ollen meidän luulisin pystyvän tekemään jotain.

Mitä enemmän tätä asiaa mietin, sitä vihaisemmaksi tulen, mutta tässä taisi olla suurinosa höyryistä. Pahoittelen sekavaa tekstiä, täydellistä ajatustenvirtaa. Nyt menen kylpyyn ja sen jälkeen raahaan Sheldon Coopermaisen kehoni sänkyyn enkä todellakaan ota mukaan sinne yhtään tiimalasivartaloista, isorintaista, kiinteää, pitkähiuksista, valkoisilla hampailla varustettua naista, joka on mahdollisesti hullaantunut käyttämästäni kylpyvaahdosta. Kiitos ei.

6 kommenttia:

kipu kirjoitti...

Tosi hyvä teksti! Ja toi on niin totta, että nykyisin normina pitää "vihata kehoaan", se on ihan hullua. Sanoit kanssa hyvin, että mainosten pitäisi kannustaa tekemään itselleen hyvä olo, ei miellyttämään muita. Pidän tuon mielessä ja yritän parantaa maailmaa.

Hyvää kevään alkua kanssa ^__^ !

Anonyymi kirjoitti...

AAMEN! Tää on niin totta ja muaki ärsyttää tää kaikki niin saatanasti! >:( Mut yritetään vaan sit rohkeesti olla sitä mitä me ollaan ja näytetään keskaria niille jotka ei anna muiden nauttii omasta ulkomuodostaan!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan tajuttoman upea teksti. Ei mitään lisättävää eikä mitään liikaa. Loistava, sait ajattelemaan!

Elllie kirjoitti...

Word! Hieno teksti! Pistää todellakin ajattelemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Harvinaisen älykästä tekstiä, joka päivä tulee vastaan tyttöjä jotka ovatpusertaneet tissit kaulaan asti ja meikanneet mitä luultavimmin isän talomaalilla jotta kestäisivät kaupunggilla liikkuessaan ihmisten katseet eikä pelkoa siitä että joku näkisi heidät todella ja pitäisi heitä heikkoina. samoin näkee poikia jotka liikkuvat liian nopeasti pois ihmisten keskeltä ja ovat verhoutuneet pipoilla, huiveilla ja ruumiin muodon peittävillä vaatteilla, tekisi mieli pysäyttää heitä ja poistaa kaikki ylimääräinen ja kertoa miten kauniita ja yksilöllisiä he ovatkaan....

Emily kirjoitti...

Vau, Miika, ihan täydellinen postaus! Miksei ihmiset puhu tästä useammin? Kaikkihan sitä ajattelee, kaikki tiedostaa meidän kauneusihanteiden sairauden mutta kukaan ei uskalla tehdä asialle mitään... Inhottaa.